Ängarnas Ranch bloggar

Ängarnas Ranch bloggar

Vår blogg

Här delar vi med oss från de kurser, clinics, föredrag etc som vi anordnar hos oss på Ängarnas Ranch.

Regelboksgenomgång 13 nov 2016

WesternridskolaPosted by Eva-Lena Johansson Mon, November 14, 2016 09:30:56

Regelboksgenomgång med Ingela Ynghagen WRAS-domare.


WRAS - Western Riders Association of Sweden har skapat en regelbok som släpps i ny utgåva vartannat år.

Värdegrunden för träning och tävling med häst som 12 av de större aktörerna inom svensk hästsektor, bland annat WRAS, enades om 2010. Dessa organisationer kallas gemensamt för Hästnäringens Representationsråd (HRR), som bildades på Hästnäringens Nationella Stiftelses (HNS) initiativ 2008.

Värdegrundens första och övergripande punkt är att hästens välbefinnande alltid kommer i första hand. Den får ej skrämmas till eller skadas av träning eller tävling och allt ska ske efter dess utbildningsnivå och förmåga. De får ej heller dopas eller medicineras i syfte att förbättra dess prestation.
¨Sportmanship¨= Kamratskap och samarbetsvilja är av största vikt och hänsyn ska visas till andra ryttare och deras hästar, inte minst på tävling.

Upptäcker man någon som man anser inte följer detta på en tävlingsplats bör detta framföras till tävlingsledaren.
Vanligaste problemet här är när ryttaren har för bråttom fram till resultat och hästens förmåga och/eller kunskap överskattas eller pushas för hårt.

WRAS försöker att genom sitt regelverk göra det enklare för ekipage att gå lugnare fram, då flera av deras regler tillåter att tävlingsresultat kan nås även om hästens utbildningsnivå inte är så hög. Till exempel tillåts det att man rider på tränsbett även på en häst över 6 år upp till och med tävlingsnivå C. Vilket inte tillåts i flertalet andra regelverk.

WRAS tillåter alla raser på sina tävlingar och domarna är utbildade till att utgå från olika rasers förutsättningar. Hästen skall ha fyllt 3år för att få tävlas.
De olika tävlingsnivåerna i WRAS går från E till A.

E-nivå eller träningstävlingsnivå.
Här krävs ingen licens eller medlemskap i någon WRAS-klubb. Tanken är att här kan man få prova på att tävla lite i olika klasser och se om det är något man vill fortsätta med. Här krävs heller inte att ekipagets utrustning är av westernstil.
Tanken är dock inte att man ska kunna fortsätta tävla här hur länge som helst utan när man testat lite ska man ta sig vidare till nästa nivå. Man får ej heller tävla i E-klass om man har eller tidigare har haft tävlingslicens. Detta för att hindra att denna klass blir en ¨uppvärmningsklass¨i början av säsongen eller en klass där man ställer upp med sin unghäst.

D-nivå. Klasser med lite enklare banor, men som ändå kräver licens och att man är ansluten till någon klubb. Man följer även här regelboken fullt ut utan några undantag. Domaren kan här vara något tolerantare med bedömningen och tar sig ofta tid för frågor eller tips. D-nivå rids ej med stångbett.

C-nivå. Medelsvår nivå med lite klurigare banor och striktare bedömning. Även här är tränsbett okej även på äldre häst än 6 år.

A- och B-nivå är egentligen samma nivå, bara det att A gäller då internationella ekipage bjuds in.
B är högsta nivå och är den där reglerna mest stämmer överens med det amerikanska regelverket skapat av American Quarter Horse Association (AQHA).
Här gäller lite andra regler än i de lägre nivåerna, till exempel krävs veterinärbesiktning av hästen innan start i en reiningklass. Då ekipagen här räknas rida snabbare och mer intensivt och då räknas till ¨hög risk klasser¨.
Här gäller även regeln att häst från 6 år och uppåt skall ridas på stångbett.

Licenser kostar 100 kr för häst ett år eller 500 kr för livstid. För ryttare kostar det 200 kr för vuxen och 100 kr för ungdom, per år. Utöver det finns boskapslicens för de som vill tävla i boskapsklasser.

Licenspengarna går till utbildningar, försäkringar, regelboks-arbete och de bidrag som klubbarna kan få av WRAS.

Din skyldighet som tävlingsryttare är de 40 första sidorna i regelboken, läs igenom dem och ha kännedom om vad som gäller.

Vad gäller regelmässigt för den grenen du ska starta i? Undvik onödiga misstag som gör dig diskvalificerad. På WRAS-tävlingar får man rida klart sin klass med fortsatt bedömning även om man blir diskvalificerad, men att exempelvis bli diskad för att man glömt ta av benskydden innan pleasure är så tråkigt.

Så vad tittar domaren på?

Inte bling-bling eller matchande utrustning i alla fall. Men övergripande intrycket spelar roll så man ska inte heller vara smutsig i pösiga kläder. Det kan även vara kul att göra sig tävlingsfin.

Det första som granskas är om utrustningen är godkänd. Var noga med vad som är specifikt för din klass.

Övergripande för alla klasser är om hästen är ¨willingly guided¨, alltså hur villigt hästen utför det ryttaren ber om. Desto mindre synligt motstånd från hästen desto bättre bedömning.

Pleasure – Pleasure to ride this horse.

Så långsamma gångarter som möjligt utan att tappa takten. Hästens form av största vikt, nos i lodplan eller något framför, ej bakom. Öronen ej lägre än manken och bakbenen väl under sig.

Får ej använda skydd och ej göra volter, vända runt eller vända över.

Svår nivå mycket svår, men D-klass kan vara en mycket bra första tävlingsklass då man slipper gå in ensam på banan.

Reining - ¨Plockat bort kossan från boskapsgren¨

Ryttaren bedöms inte i denna klass.

Ju snabbare det går desto svårare klassas det i bedömningen, MEN farten ska kunna kontrolleras för att man inte ska missa på momenten och på så vis få lägre poäng.

Flera svåra moment, som att göra galoppombyten på exakt rätt plats, spinn och slidestop.

Slidstopen uppkom för att minska belastningen på rygg och framben vid snabba stop. Men detta sker enbart om hästen utför stoppet på rätt sätt, glida på hovarna bak med benen långt in under kroppen och gå framåt med frambenen. Ett felaktigt stop är istället väldigt slitsamt för hästens kropp.

I reining ska spinn ske på inner bakben, medan i cowhorse ska de ske på ytter bakben. Detta kräver övning att lära hästen att kunna spinna på bägge.

I alla klasser som innehåller spinn bör hästen ha benskydd. (W. Horsemanship, reining, w. Cowhorse och versitile horse).

Slideskors effekt är beroende av underlaget.

Trail - ¨Uteritt¨

Kombinationer och alla gångarter.

Häst som agerar ¨pathfinder¨ bedöms högt, alltså aktivt letar efter sin väg på banan.

Påbörjat hinder bedöms även om inte hela avklaras i D-nivå.

3 vägringar leder till diskvalificering.

Man får ej ta en vända runt och börja om på ett hinder, det räknas som fel väg eller felaktigt moment.

Western Riding

På låg nivå är bedömningen rätt förlåtande och det finns oftast walk and trot klasser.

I WR är det trav som gäller, inte jog.

Ranch riding och Ranch trail

Högre form och snabbare tempo.

Lättridning tillåten i RR.

Bra klasser att börja med innan den låga formen och samlingen befästs hos hästen.

Mönsterläsning. Texten går alltid före det ritade mönstret. Läs noga.

Bedömning + 1 ½ till – 1 ½

Kan få + och – på samma sak, till exempel om ett byte görs korrekt och snyggt, men på fel plats.

Exempel på – ½ är ett orent galoppombyte och – 1 är slag i bom.

Ingelas tips & råd inför tävling:

- Det finns andra regelverk än WRAS som kan gälla på tävlingar. Kolla upp vilket som gäller på den tävling du anmäler dig till.

- Håll dig uppdaterad på om saker förändras i regelverken.

- I början av varje gren i regelboken finns en liten text som beskriver ¨andan¨ för klassen. Läs den.

- Ta med dig alla licenser, hästens pass och vaccinationsintyg.

- Läs igenom HELA propositionen noga och ta med den till tävlingen.

Ändring i proppen får ej ske när tävlingen startat.

- Öva! När ska du lasta ur? När ska du anmäla dig?

- Gör en tidsplan och planera. Till exempel: Hur är hästen efter att den stått i transporten en stund mellan klasserna? Kanske bättre att skippa den sena klassen?

- Var i tid!!!!

- Leta upp tävlingsledaren, så du vet vem det är ifall något skulle hända.

- Startanmäl dig minst en timme innan start för att hinna med allt.

- Gå banan med tanke på hur du tränat hemma och på vad hästen har för förutsättningar.

- Ibland bra att lyssna på de med erfarenhet, men ta alltid själv reda på vad som gäller.

- Ta med bedömningsprotokollet hem, ta kort på det om de inte kopieras på plats.

- Diagnostisera din ridning, tävla för att få en bedömning av var du är i din ridning.

(Summering gjord av Eva-Lena Johansson, Ängarnas Ranch. Utöver det Ingela gått igenom under föreläsningen har regelboken och WRAS hemsida använts som underlag för denna text).
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.